вул. Новокостянтинівська 15/15
Незалежно від виду збудника, будь-яка харчова токсикоінфекція має єдиний механізм передачі інфекції – харчовий.
Джерелом збудників може бути хвора людина або бактеріоносій. Харчова токсикоінфекція має сезонність. У теплу пору року з травня по вересень частота захворювань різко збільшується. З настанням тепла часто-густо присутні порушення температурних умов зберігання продуктів.
Завжди, напередодні дебюту харчової токсикоінфекції, пацієнти відзначають прийом «сумнівної», «не звичайної на смак» їжі. Дуже часто стафілококовій інтоксикації передує вживання молочних продуктів, тортів, тістечок, молока. Інкубаційний період (час з прийому інфікованої їжі до перших проявів захворювання) від 30 хвилин до 24 годин.
Старт захворювання бурхливий: нудота, багаторазове блювання. Блювота з’являється на піку нудоти і приносить полегшення на дуже короткий час 10-15 хвилин у середньому, потім знову з’являється нудота з ефектом, що наростає, закінчується блюванням. Різкий озноб, підвищення температури тіла до 38,50 °С – 39,00 °С, переймоподібні болі в епігастральній ділянці, приєднується рідкий, водянистий стілець зі слизом, від 5 до 20 разів, бурчання в животі. Мова суха, обкладена сіро-білим, густим нальотом. Різко виражені явища інтоксикації організму: біль голови, загальна слабкість, запаморочення, апетит повністю відсутній.
Вам терміново слід звернутися до лікаря-гастроентеролога, якщо у Вас:
В арсеналі нашого медичного центру - сучасне діагностичне та лікувальне обладнання. Лабораторні дослідження проводяться на базі власної діагностичної лабораторії.
Лікування проводиться тільки відповідно до міжнародних рекомендацій і стандартів ВООЗ, стандартами діагностики та лікування міністерства охорони здоров'я України, з огляду на світовий досвід провідних фахівців.
З першого дня роботи ми дотримуємося індивідуального підходу до проблеми кожного клієнта, так як переконані, що це запорука ефективного лікування і мінімальний ризик появи ускладнень.
Прийом і лікування проводять висококваліфіковані фахівці. Ми приділяємо особливу увагу підбору персоналу, а також створюємо всі умови для їх професійного зростання і вдосконалення.
Нас рекомендують своїм близьким, а значить - довіряють. Більше 50% пацієнтів приходять до нас за рекомендацією своїх близьких, рідних або знайомих.
Будь-яке захворювання, за відсутності правильно поставленого діагнозу, призначеного коректного лікування та спостереження, може спричинити ускладнення.
Ускладненнями харчової токсикоінфекції можуть бути:
Ускладнення можна уникнути якщо за перших симптомів – відразу звернутися за медичною допомогою до кваліфікованого лікаря гастроентеролога, який поставить діагноз підбере коректну та індивідуальну схему лікування.
У медичному центрі «Здоров’я родини TreeAmed» кваліфікований лікар-гастроентеролог вищої категорії з великим практичним досвідом детально збере всі скарги, уважно виконає об’єктивний огляд, призначить необхідні аналізи, поставить діагноз, порекомендує комплекс лікувальних заходів.
Найпершим обов’язковим і важливим лікувальним заходом є промивання шлунка до чистих промивних вод. Рекомендується це зробити якомога раніше. Якщо після промивання шлунка нудота зберігається, це означає, що промивання шлунка проведено не якісно і його слід повторити. Доцільним є призначення ентеросорбентів. Наступний крок у лікуванні харчового отруєння – це дезінтоксикаційна терапія та відновлення водно-електролітної рівноваги. Антибіотикотерапія призначається обмежено, лише відповідно до тяжкості перебігу захворювання. У перший день хвороби пацієнту настійно рекомендується нічого не їсти, а потім, після проведення лікувальних заходів, рекомендована дієта – стіл № 4. Дієта спрямована на забезпечення легкого харчування, для відновлення нормальної роботи органів шлунково-кишкового тракту.
Профілактика харчової токсикоінфекції полягає у дотриманні простих правил:
Команда медичного центру «Здоров’я родини TreeAmed» бажає Вам та Вашим рідним здоров’я!